Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
Magyar-Japán Kutúrcsere Társaság
mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Múzeumavató és ünnepségsorozat Gyulán.

Múzeumnyitással, emléktábla-avatással és ünnepi testületi üléssel emlékeznek meg a gyulai húsipar születésének 140. évfordulójáról. Október 1-jén, szerdán 11 órától 15 óráig tartó ünnepségsorozat várja az érdeklődőket és a meghívottakat.


A 140 éves a gyulai húsipar címet viselő ünnepi eseménysorozat keretében megnyitják a Húsipari Múzeumot a Gyulai Hentes Hagyományőrző Egyesület tagjainak székházában, a Kétegyházi úton, az egykori vágóhíd épületében.

A múzeum falán emléktáblát avatnak a Gyulai kolbász világhírnevét megalapozó Stéberl András tiszteletére. A táblaavató ünnepségen Zám András, a Gyulai Húskombinát nyugalmazott vezérigazgatója mond ünnepi beszédet.

Az ünnepi testületi ülés 13 órakor kezdődik a Városháza dísztermében. Dr. Perjési Klára polgármester ünnepi köszöntője után Gyula Város Díszpolgára címet ad át Csiki József nyugalmazott vezérigazgatónak. A 140 éves jubileum kapcsán köszöntőt mond Durkó Károly, Gyula Város Önkormányzatának tanácsnoka, Ruck János, a Gyulai Húskombinát Zrt. vezérigazgatója, Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, illetve Matula László, a Gyulai Hentes Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A jubileum kapcsán a Gyulai Hírlap Durkó Károlyt, a Gyulai Városbarátok Körének elnökét kérdezte meg, mivel ez a civil szervezet volt, amely kezdeményezte a gyulai húsipari gyűjtemény visszahozatalát Gyulára, illetve a Húsipari Múzeum újranyitását városunkban.

– Nagyon örülök annak, hogy megújult formában újra látható lesz a gyulai Húsipari Gyűjtemény. A helyi húsipari hagyományok hanyagolásának mélypontja az volt, amikor a Szigeti Attila által gyulai emberektől összegyűjtött tárgyakat, emlékeket Békéscsabára szállították. A Városbarátok kezdeményezték a gyűjtemény hazahozatalát, sikerült megakadályozni a régi vágóhíd városi tulajdonú részének elkótyavetyélését, majd elértük, hogy a képviselő-testület támogassa az épület minimális költségbe kerülő sürgős javítását. 2008-ban megerősítést nyert számomra az, amit a 2005-ben megjelent „Gyula régen és ma – A Gyulai kolbász története” című könyvünkben megírtunk. A gyulai hentesipar gyökerei ma is megvannak, van mire, kikre emlékezni. Az építkezés elindult, létrejött a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete. Sokan, köztük szép számmal fiatalok is bekapcsolódtak a munkába, többen felajánlásokkal segítik már a múzeum kialakítását, bővítését. A Húsipari Szakszervezet, Bezdán János tevékeny szerepe a hentesipari évfordulók megünneplésében elismerésreméltó. Szerencsére a Gyulai Húskombinát is működik, és örülök, hogy a cég is kapcsolódik az ünnepséghez. Stéberl András után újabb olyan ember kap díszpolgári címet városunkban, aki teljes mértékben rászolgált az elismerésre. Igazi XX. századi sors: az államosítás tönkretette a Stéberl családot, aztán jön Budapestről egy székely ember, és 1953-ban eléri az illetékeseknél, hogy ne alakítsák át a mai szárazáru üzemet lekvárgyárrá, folytassák a kolbászgyártást. Ezt a gyulaiak számára az életet jelentő tettet vitte végig, és vezette az üzemet 1984-ig Csiki József. Megtiszteltetés lesz a városnak, hogy október elsején itt lesz közöttünk.

Hírforrás: Gyulai Hírlap – Mocsár-Pörjés József

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.02 másodperc
1,260,509 egyedi látogató