Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Múzeumavató és ünnepségsorozat Gyulán.

Múzeumnyitással, emléktábla-avatással és ünnepi testületi üléssel emlékeznek meg a gyulai húsipar születésének 140. évfordulójáról. Október 1-jén, szerdán 11 órától 15 óráig tartó ünnepségsorozat várja az érdeklődőket és a meghívottakat.


A 140 éves a gyulai húsipar címet viselő ünnepi eseménysorozat keretében megnyitják a Húsipari Múzeumot a Gyulai Hentes Hagyományőrző Egyesület tagjainak székházában, a Kétegyházi úton, az egykori vágóhíd épületében.

A múzeum falán emléktáblát avatnak a Gyulai kolbász világhírnevét megalapozó Stéberl András tiszteletére. A táblaavató ünnepségen Zám András, a Gyulai Húskombinát nyugalmazott vezérigazgatója mond ünnepi beszédet.

Az ünnepi testületi ülés 13 órakor kezdődik a Városháza dísztermében. Dr. Perjési Klára polgármester ünnepi köszöntője után Gyula Város Díszpolgára címet ad át Csiki József nyugalmazott vezérigazgatónak. A 140 éves jubileum kapcsán köszöntőt mond Durkó Károly, Gyula Város Önkormányzatának tanácsnoka, Ruck János, a Gyulai Húskombinát Zrt. vezérigazgatója, Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, illetve Matula László, a Gyulai Hentes Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A jubileum kapcsán a Gyulai Hírlap Durkó Károlyt, a Gyulai Városbarátok Körének elnökét kérdezte meg, mivel ez a civil szervezet volt, amely kezdeményezte a gyulai húsipari gyűjtemény visszahozatalát Gyulára, illetve a Húsipari Múzeum újranyitását városunkban.

– Nagyon örülök annak, hogy megújult formában újra látható lesz a gyulai Húsipari Gyűjtemény. A helyi húsipari hagyományok hanyagolásának mélypontja az volt, amikor a Szigeti Attila által gyulai emberektől összegyűjtött tárgyakat, emlékeket Békéscsabára szállították. A Városbarátok kezdeményezték a gyűjtemény hazahozatalát, sikerült megakadályozni a régi vágóhíd városi tulajdonú részének elkótyavetyélését, majd elértük, hogy a képviselő-testület támogassa az épület minimális költségbe kerülő sürgős javítását. 2008-ban megerősítést nyert számomra az, amit a 2005-ben megjelent „Gyula régen és ma – A Gyulai kolbász története” című könyvünkben megírtunk. A gyulai hentesipar gyökerei ma is megvannak, van mire, kikre emlékezni. Az építkezés elindult, létrejött a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete. Sokan, köztük szép számmal fiatalok is bekapcsolódtak a munkába, többen felajánlásokkal segítik már a múzeum kialakítását, bővítését. A Húsipari Szakszervezet, Bezdán János tevékeny szerepe a hentesipari évfordulók megünneplésében elismerésreméltó. Szerencsére a Gyulai Húskombinát is működik, és örülök, hogy a cég is kapcsolódik az ünnepséghez. Stéberl András után újabb olyan ember kap díszpolgári címet városunkban, aki teljes mértékben rászolgált az elismerésre. Igazi XX. századi sors: az államosítás tönkretette a Stéberl családot, aztán jön Budapestről egy székely ember, és 1953-ban eléri az illetékeseknél, hogy ne alakítsák át a mai szárazáru üzemet lekvárgyárrá, folytassák a kolbászgyártást. Ezt a gyulaiak számára az életet jelentő tettet vitte végig, és vezette az üzemet 1984-ig Csiki József. Megtiszteltetés lesz a városnak, hogy október elsején itt lesz közöttünk.

Hírforrás: Gyulai Hírlap – Mocsár-Pörjés József

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,446,230 egyedi látogató