Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
zsarnoczai.hu


mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Megalakult a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete

A napokban megalakult a Gyulai Hentesek Hagyományõrzõ Egyesülete, amely szerdán bejárással egybekötött sajtótájékoztatót tartott a mûemléki védettségû, 1868-ban épített közvágóhídon. A leghíresebb gyulai hentes, Stéberl András nyomdokain, kiállítóhellyé és turisztikai célponttá szeretnék tenni a mûemlék-együttest. Ehhez sok pénz kell.
Több jubileumot ünnepel ebben az évben a gyulai húsipar - mondta el a Hír6-nak Matula László. Idõsorrendben: 140 évvel ezelõtt adták át a gyulai közvágóhidat, amelynek döntõ szerepe volt a húsipar gyulai megteremtésében, 120 évvel ezelõtt született Stéberl András, aki naggyá tette a gyulai kolbászgyártást és húsipart, és 60 évvel ezelõtt halt meg, emellett 1978-ban, 30 évvel ezelõtt adták át az akkor szupermodernek számító Gyulai Húskombinát épületét a Kétegyházi úton.


A dicsõ múlt. Immár 140 éves hagyomány

Matula Lászlótól és Bezdán Jánostól, a Gyulai Húskombinát szakszervezeti vezetõjétõl megtudtuk, hogy nem kevesebb, mint 110 (!) éven át folyt a vágás a közvágóhídon, hiszen 1868-tól egészen 1978-ig dolgoztak itt, utána tanmûhely lett. A ma mûemléki védettséggel rendelkezõ és önkormányzat tulajdonában lévõ épületegyüttes a Kiegyezés után minta lett az egész országban, így nagyon sok ehhez hasonló közvágóhíd létesült több helyütt.


Ma nagyon rossz állapotban van az egykori közvágóhíd, ezért a Gyulai Hentesek Hagyományõrzõ Egyesülete legfõbb célkitûzésévé tette, hogy mindent megtesz a rendbe hozásáért, s ezzel együtt azért, hogy új funkciót találjanak az értékes ingatlannak. A formálódó elképzelések szerint modern, a kor elvárásainak megfelelõ húsipari kiállítást rendeznének itt be, amely a gasztronómiával összekapcsolódva turistavonzó látványosság is lenne.
A Hír6 kérdésére Matula László nem rejtette véka alá, hogy a terv megvalósítása akár több száz millió forintba is belekerülne, hiszen a mûemléki épületeket teljesen fel kell újítani. Egyben jelezte, hogy európai uniós forrásokra kívánnak majd pályázni, de egyszersmind az ingatlan jelenlegi gazdája, a gyulai önkormányzat támogatását is várják. De számítanak a húskombinát segítségére is.
Hírportálunk az ügyben megkérdezte Perjési Klára polgármestert, aki üdvözölte az egyesület megalakulását. Egyben jelezte, a kész, kidolgozott tervekre lehet érdemben reagálni, de minden jó ötletnek partnere lehet az önkormányzat.

Forrás: Hír6.hu Bod Tamás

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,446,336 egyedi látogató