Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
Magyar-Japán Kutúrcsere Társaság
mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Megalakult a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete

A napokban megalakult a Gyulai Hentesek Hagyományõrzõ Egyesülete, amely szerdán bejárással egybekötött sajtótájékoztatót tartott a mûemléki védettségû, 1868-ban épített közvágóhídon. A leghíresebb gyulai hentes, Stéberl András nyomdokain, kiállítóhellyé és turisztikai célponttá szeretnék tenni a mûemlék-együttest. Ehhez sok pénz kell.
Több jubileumot ünnepel ebben az évben a gyulai húsipar - mondta el a Hír6-nak Matula László. Idõsorrendben: 140 évvel ezelõtt adták át a gyulai közvágóhidat, amelynek döntõ szerepe volt a húsipar gyulai megteremtésében, 120 évvel ezelõtt született Stéberl András, aki naggyá tette a gyulai kolbászgyártást és húsipart, és 60 évvel ezelõtt halt meg, emellett 1978-ban, 30 évvel ezelõtt adták át az akkor szupermodernek számító Gyulai Húskombinát épületét a Kétegyházi úton.


A dicsõ múlt. Immár 140 éves hagyomány

Matula Lászlótól és Bezdán Jánostól, a Gyulai Húskombinát szakszervezeti vezetõjétõl megtudtuk, hogy nem kevesebb, mint 110 (!) éven át folyt a vágás a közvágóhídon, hiszen 1868-tól egészen 1978-ig dolgoztak itt, utána tanmûhely lett. A ma mûemléki védettséggel rendelkezõ és önkormányzat tulajdonában lévõ épületegyüttes a Kiegyezés után minta lett az egész országban, így nagyon sok ehhez hasonló közvágóhíd létesült több helyütt.


Ma nagyon rossz állapotban van az egykori közvágóhíd, ezért a Gyulai Hentesek Hagyományõrzõ Egyesülete legfõbb célkitûzésévé tette, hogy mindent megtesz a rendbe hozásáért, s ezzel együtt azért, hogy új funkciót találjanak az értékes ingatlannak. A formálódó elképzelések szerint modern, a kor elvárásainak megfelelõ húsipari kiállítást rendeznének itt be, amely a gasztronómiával összekapcsolódva turistavonzó látványosság is lenne.
A Hír6 kérdésére Matula László nem rejtette véka alá, hogy a terv megvalósítása akár több száz millió forintba is belekerülne, hiszen a mûemléki épületeket teljesen fel kell újítani. Egyben jelezte, hogy európai uniós forrásokra kívánnak majd pályázni, de egyszersmind az ingatlan jelenlegi gazdája, a gyulai önkormányzat támogatását is várják. De számítanak a húskombinát segítségére is.
Hírportálunk az ügyben megkérdezte Perjési Klára polgármestert, aki üdvözölte az egyesület megalakulását. Egyben jelezte, a kész, kidolgozott tervekre lehet érdemben reagálni, de minden jó ötletnek partnere lehet az önkormányzat.

Forrás: Hír6.hu Bod Tamás

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.02 másodperc
1,260,465 egyedi látogató