Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Partnereink

zsarnoczai.hu

zsarnoczai.hu

szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
szallasok.co.hu

szallasok.co.hu
Magyar-Japán Kutúrcsere Társaság
mlnet.hu

Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Bagyinszki Galéria

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet

Múzeum a vágóhídon

ÍrásokA látnivaló A gyulai kolbász története címet viseli, ami némileg szűkíti a kiállítás valódi kaliberét. Itt ugyanis nemcsak a jeles készítmény múltjáról esik szó, hanem általában mindarról, ami a Körös-parti kisváros első számú nevezetessége volt hosszú évtizedeken át: a húsiparról. Már a XIX. század közepén rendszeresen tartottak itt országos állatvásárokat, az akkor még lényegesen nagyobb Magyarország távoli sarkaiból hajtva ide a lábasjószágot, az ugrándozó bárányoktól a kimért léptű, többmázsás bikákig.
A környék számos tanyája egyfajta „panzióként” működött, szállást adva olykor egész nyájaknak, kondáknak, sőt gulyáknak. A pihenőhely biztosítása és a „vendégek” abrakoltatása jó jövedelmet hozott a gyulai gazdáknak, a továbbhajtásra már nem szánt négylábúaknak pedig az a vágóhíd jelentette a végállomást, ahol 140 évvel ezelőtt már állandó állatorvosi felügyelet működött.
Az 1985-ben megnyitott kiállítás törzsanyagát az „alapító atyák” saját gyűjtésükből, illetve adományokból állították össze. Megsárgult fotók, mesterlevelek, oklevelek tanúskodnak az elődök kiváló munkájáról, a különböző kések, taglók, hatalmas fateknők, szerszámok és gépek pedig az eredmények tárgyi feltételeiről. Olvasható itt egy régi munkarendi leírás is, amely szigorúan megszabta a pihenésre fordítható - és fordítandó! - időt, a kötelező higiéniai előírásokat, számos olyan mozzanatot, amire a mai körülmények között is szükség van.
A múzeum életében - akárcsak magában a gyulai húsiparban - voltak nehéz időszakok, sőt válságos pillanatok is. Egy időben a rekvizitumokat a megyei múzeumba, Békéscsabára szállították (ez olyasmi, mintha a Ferencváros kupáit Újpestre vinnék megőrzésre), a patinás épületet pedig eladásra kínálták. Szerencsére a gyulai városbarátok és a hentesek összefogása eredménnyel járt: 2008-ban a múzeumot helyreállították, az esetenként páratlan ritkaságú eszközöket felújították és ismét közszemlére tették.
A húsosok ezen túlmenően is Gyula eredeti színfoltjává nőtték ki magukat, a reneszánsz karneváltól a pálinkafesztiválig valamennyi közkedvelt helyi rendezvényen feltűnnek, sőt az ő kezdeményezésükre hívta életre tavaly első ízben a város a Gyulai Kolbász- és Sódarmustrát, amelyre a jövő év március 19-21-én ismét várják a hagyományos eljárással készülő kolbászfélék és füstölt, pácolt hentesáruk hódolóit, termelőket és fogyasztókat egyaránt.
A téma iránt érdeklődőknek természetesen nem kell megvárni a Sándor-József-Benedeket, a gasztronómia e barátai a húsüzem helyi szakárudájában és a városi piacon működő hentesek boltjaiban egyaránt beszerezhetik a kívánt harapnivalót

Forrás: Farkas József György| Népszabadság|

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték

Bannerek

Partner
Generálási idő: 0.01 másodperc
1,260,522 egyedi látogató