GASZTRONÓMIAI ÜLÉS A HENTESEKNÉL.
Írta: idinya - Dátum: September 21 2009 20:33:24
Szeptember 7.-én a Gyulai Hentesek székháza adott otthont a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség regionális szervezete ülésének.
Teljes hír
CSATLAKOZTAK AZ ORSZÁGOS SZÖVETSÉGHEZ A GYULAI HENTESEK

Dinya Imre: a gasztronómia nem a konyhában, hanem a vágóhídon és a zöldségeskertben kezdődik
A szeptember 7-én estefelé gyülekező vendégseregnek Matula László elnök értő szavakkal, nem is leplezett lelkesedéssel, a hivatással, a szakmával való újbóli találkozás izgalmával mutatta be az állandó húsipar-történeti kiállítást az egykori vágóhíd épületében, amely ma már múzeum. Kolbászkóstolás után a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség országos elnöke, Prohászka Béla, Ambrus György, a Szövetség Gyulai Regionális Szervezetének elnöke, illetve a hagyományőrző hentesek elnöke, Matula László és Dinya Imre titkár tartotta meg beszámolóját. Ezeket finom vacsora és kötetlen beszélgetés követte.
A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete idén májusban csatlakozott a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Gyulai Regionális Szervezetéhez – mondta el a Gyulai Hírlapnak Dinya Imre, az egyesület titkára.
- Vacsorára és beszélgetésre hívtuk vendégeinket, abból az alkalomból, hogy csatlakoztunk a Szövetséghez. Részünkről is nagy öröm és megtiszteltetés volt az, hogy - úgy mondjam - a Békés megyei gasztronómia krémje is nálunk vendégeskedett. Eddig is rendszeresen részt vettünk gasztronómiai rendezvényeken és képviseltük természetesen a gyulai kolbászt is. A hentes ipari hagyományőrzésen és a versenyeken való részvételen túl is keressük a kapcsolatot más civil szervezetekkel, hogy egy tágabb értelemben vett hagyományőrző, városvédő tevékenységet fejthessünk ki.
- A vacsorára felszolgált étel előzetes „tesztelése” már megtörtént a nyáron, Szabadkígyóson megtartott, Íz utazás Békés megyében című rendezvényen. A bográcsban készített étel fantázianeve: Sódar, ahogy a Gyulai Hentesek szeretik. A recept nem titkos: füstölt házi sonka hagymán megfuttatva, amibe nyers lapocka és csülökhús is kerül, majd a főzés vége felé burgonya és galuska sűríti a bő lére eresztett bográcsost. Nagyon ízlett mindenkinek. Illusztris, szakértő vendégeink előtt sem kellett szégyenkeznünk. Remélem nem haragszik meg, ha elmondom, hogy Vozár Márton úr, a békéscsabai Fiume Zrt. vezérigazgatója, saját bevallása szerint, négyszer szedett belőle. Ez bizony a legszebb elismerés számunkra.
- Beszélgettünk a jövőről is, főleg arról, hogy hogyan fogunk együttműködni a megyebeli és gyulai civil szervezetekkel. Konkrétan szóba került az októberben megrendezésre kerülő Békéscsabai Kolbászfesztivál is. Dr. Ambrus Zoltán úr, a kolbászfesztivál főszervezője felajánlotta, hogy, hogy ne csak, mint egyszerű résztvevő és kolbászgyúró csapat, hanem mint valami produkciót is bemutató kis társaság is vegyünk részt a fesztiválon. Erre is készülünk most. Jövő év március 19-e és 21-e között, első alkalommal kerül megrendezésre egy gyulai szakmai rendezvény, amely a Gyulai Kolbász és Sódar Mustra címet fogja viselni. A szervezési munkálatok már elkezdődtek. Októberben tervezzük vendégül látni azokat a cégeket, akik a múlt évben, és az idén is, valamilyen formában támogattak bennünket. Decemberben lesz egy évzáró rendezvényünk, ahol valószínűleg ismét vendégül látjuk a partnereinket és a támogatóinkat.
- A Norvég Civil Támogatási Alap egyik pályázati kategóriája a kulturális örökségvédelem. Ebben a kategóriában most el fogunk indulni egy pályázattal. A kiírás a beadástól számított egyéves működést kér, és egyesületünk ennek a feltételnek már megfelel. A pályázat eléggé összetett. Részint az épület fejlesztésére, további felújítására, állagmegőrzésére, részint a benne levő kiállítási anyagnak a bővítésére, ill. a tavaszi rendezvényünkre is megpróbálunk támogatást szerezni.
- Tevékenységünk része a szemléletformálás is, hiszen a hentes szakma szervesen kapcsolódik a gasztronómiához. Dr. Ambrus Zoltán úr felajánlotta a lehetőséget arra, hogy a most készülő Békéscsabai Kolbászkönyvbe írjunk egy fejezetet. Ebben a cikkben írom le, hogy a gasztronómia nem a konyhában, hanem a vágóhídon, meg a zöldségeskertben kezdődik, hiszen az egészséges és ízletes ételhez a legfontosabb hozzávaló a jó minőségű alapanyag.
Forrás: Gyulai Hírlap Online