Eseménydús évet zárnak a Gyulai Hentesek
Írta: idinya - Dátum: November 25 2009 13:00:15
Rendes évi közgyűlésen értékeltük és tájékoztattuk tagságot a 2009.-es esztendőt eddigi eseményeiről.
Teljes hír
A Húsipari Múzeum épületében tartotta őszi rendes közgyűlését a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete. Első napirendi pontként Matula László elnök értékelte a 2009-es év 1-9. hónapját.

Januárban a polgármesteri hivatal a Sikeres Gyulai Közösség kitüntető címet adományozta az egyesületnek. A tavaly megnyílt húsipari történeti kiállítás után töretlen az érdeklődés. A szakgyűjtemény gyarapodott, többek között egy keverőgéppel, mérlegekkel, egy forrázókáddal és Stéberl András 1935-ben kapott, kézzel festett oklevelével.

Hagyományőrzési tevékenységük keretében a gyulai hentesipar nagyjainak megismertetését és elismertetését is magukra vállalták. Az idén a gyulai kolbász világsikerének elindítóját, Balog Józsefet terjesztették fel posztumusz díszpolgári címre. A mai kornak szóló üzenet, hogy a szakmai tudás átadása a szakma életben tartásának fontos tényezője. Balog József ebben is élen járt.

A Gyulai Hentesek számos helyi és országos gasztronómiai rendezvényen vettek részt. A Reneszánsz Karneválon bárányt sütöttek, a böllérversenyen két csapattal szerepeltek. Ott voltak a Főzzük Körbe a Várat, a Csülökparádé, az Ízutazás Békés megyében, a Várkerti Vígasságok, a Végvári Esték és a Csabai Kolbászfesztivál rendezvényein. Nagy siker volt a szentivánéji szalonnasütés is. Sikerrel vettek részt az Utazás 2009 kiállításon Budapesten. Elindították a Sódar Mustra nevű versenyüket, amely az országos médiumok érdeklődését is felkeltette.

Beléptek a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagjai közé. A szövetség megyei szervezete Gyulán, az egyesület székházában tartotta meg szeptemberi rendes ülését. A Gyulai Hentesek csatlakoztak a Gyulai Városbarátok sírgondozási felhívásához és elvállalták az olyan híres gyulai hentesek sírjainak gondozását, akiknek már nincs hozzátartozója. Tovább ápolták kapcsolataikat a Szent Vince Borrenddel, a Turisztikai Egyesülettel, rendezvényszervezőkkel, szponzoraikkal és új kapcsolatok keresését is folytatják.

Hozzászólása végén – miután megköszönte a kollégáknak az eddigi munkát - Matula László bejelentette, hogy – személyes okokból – lemond az elnöki posztról.

Dinya Imre titkár pénzügyi beszámolójában elmondta, hogy az egyesület gazdasági helyzete kiegyensúlyozott és stabil. Rendben vannak a pénzügyi dolgaink és ez a mai világban dicséretes dolog – mondta. A titkár úr a Gyulai Hírlap kérésére jövőbeli terveiről beszélt.

- Bízom abban, hogy lesznek számunkra megfelelő pályázatok. Jövőre – mivel több, mint egy éve működünk – a központi költségvetés pályázatain tudunk majd indulni. Ilyenek például a Nemzeti Civil Alap pályázatai. Szeretnénk a kiállítási anyagunkat gondozni, bővíteni, a kiállítást újragondolni. A múzeumi épületen fenntartási, felújítási munkákat kell végezni.

- Eddig zömében városon vagy megyén belül szerepeltünk, a jövőben az ország más részein tartott, helyi, vagy országos rendezvényeken is ott leszünk. Baráti a kapcsolatunk a Bábolnai Sonka Lovagrenddel, a Csabai Kolbászklubbal és más, a gasztronómiához kötődő civil szervezetekkel is keressük a közös munka lehetőségét. Készülünk a Gyulai Kolbász és Sódar Mustra nevű rendezvényünkre, amelyet jövőre március 19-21. között fogunk megtartani. Az Almássy-kastély cselédszárnya ideális helyszín lesz a kiállításhoz is, a vásárhoz is. A szervezést a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.-vel közösen végezzük. A látványos közszereplések is fontosak, de szemléletünkben, megjelenésünkben, tevékenységünkben a hagyományőrzést tekintjük elsődlegesnek. És ami a legfontosabb: bízom az egyesület jövőjében - mondta befejezésképpen Dinya Imre.
Forrás: Gyulai Hírlap Online