NEM SÓDER! SÓDAR!
Írta: idinya - Dátum: March 06 2010 13:16:46
Gyulán a gyomránál ragadják meg a fürdővendéget…
Nem sóder! Sódar!
Ínycsiklandozó és üde színfoltja lehet Gyula város – amúgy sem szegényes – turisztikai és gasztronómiai kínálatának a március 19-21. között megrendezésre kerülő sódarmustra.
“Sonka, sódar,
Füstös oldal,
Liszt, szalonna,
Főzelék,
Van elég…”

A fenti sorokat Arany János írta A bajusz című költeményében, mintegy kidomborítva, hogy a régi kamrákban mi jelezte megbízhatóan a jómódot. Nos, sódarból és egyéb finomságokból most sem lesz hiány, legalábbis Gyulán nem, ahol másodízben rendezik meg a hagyományos eljárással készült szárazkolbászok, füstölt sonkák (a sódar voltaképpen ugyancsak sonkát jelent) és mindenféle húsvéti termékek nemzetközi vásárát, versenyét és kiállítását, mégpedig a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete szervezésében.

Teljes hír
A tradíció-teremtőnek szánt kezdeményezést tavaly indította útjára az egyesület, a Kisüsti Pálinkafesztivál társrendezvényeként. A Gyulai Kolbász- és Sódar Mustra az idén már saját lábra áll, de a pálinkabarátoknak sem kell elszontyolodniuk: a mustra kísérőitala lesz a nemes nedű, amely aztán önállóan is megmérettetik majd április 16-18-án, a történelmi levegőjű gyulai vár mellett (amelynek vastag téglafalai a legsúlyosabb nekitámaszkodást is állják).De térjünk vissza a sódar-család tagjaihoz, amelyek szakszerű elkészítésével a helyi, környékbeli és az ország más szegleteiben tevékenykedő hentesek bemutatkoznak. Ebben az évben már tizenkét húsipari vállalkozás és cég, illetve igen sok magánszemély jelezte részvételi szándékát az időközben “verseny, kiállítás és vásár”-rá fejlődött mustrára.

A másfélszáz éves hagyományra visszatekintő gyulai húsosok nem is nagyon titkolva remélik, hogy a versenyben rávernek a vetélytársakra, kiemelten az “ősi” rivális csabaiakra, akiknek produktumai – mi tagadás – ugyancsak határozott népszerűséget élveznek kolbászbarát körökben.

A rendezvénynek méltó környezetet biztosít a vár és a várfürdő szomszédságában található egykori Almásy kastély Cselédszárnya, amelyet néhány hete, a reneszánsz karnevál idei forgataga alatt nyitottak meg ismét a nagyközönség előtt. Ezen kívül a régi vágóhídon berendezett Húsipari Múzeum ad még stílusos hátteret a versenyfeladatok elvégzéséhez.
Természetesen, már csak a hely szellemisége miatt sem maradhatnak el az ilyenkor ide illő programok, vagyis a disznóvágás, a kolbászkészítés, valamint a bor- és pálinka bemutatók.

A vendégek a több városi helyszínen keresztül vezető “Kolbász és Sonkatúrán” igazi hungarikumokat kóstolhatnak, sőt, a túra során elcsigázott tagjaikat gyógyítandó, a várfürdőbe is kedvezményesen léphetnek be a regisztrációs kártyával.

Amíg a gyerekek a disznótorhoz és húsvéti szokásokhoz kapcsolódó foglalkoztató programokon és játszóházon “kapcsolódhatnak ki”, addig a felnőttek hangulatos környezetben, cigányzene mellett, a gyulai pincében kóstolhatják meg az alföldi borászok és pálinkafőzők remekeit, világ- és olimpiai bajnok mesterszakácsok készítette étkeket öblítve le a torkukon.

Műsor is lesz: a színpadon táncos, könnyűzenei, fúvószenei előadók, továbbá humoristák szórakoztatják a nagyérdeműt.
Forrás: 168Óra Online