Remélhetőleg hagyományt teremtünk!
Írta: idinya - Dátum: April 02 2010 10:00:36
Idén először kerül városunkban megrendezésre március 19–21. között a Gyulai Kolbász- és Sódarmustra a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének szervezésében.
Az alig három esztendeje megalakult egyesület a volt vágóhíd felújított épületében talált otthonra, ahol berendezte és a nagyközönség számára megnyitotta a gyulai „hentestörténelem” közel másfél száz esztendejét bemutató kiállítást. A múlt értékeinek, emlékeinek vigyázása mellett az egyesület az évszázadok óta bevált, hagyományos módon előállított húsipari termékek, a sózással, pácolással, füstöléssel készült kolbász, sonka, szalonna népszerűsítését is kiemelten fontos feladatának tekinti.

Teljes hír
A háromnapos nagyszabású rendezvény apropója, hogy ifjabb Balog József éppen száz esztendeje, 1910-ben hentesáruival a párizsi világkiállításon aranyérmet érdemelt ki. E nemzetközi elismerés volt az első lépés azon az úton, mely a gyulai kolbász s más húsipari termékek rangját, hírét eredményezte az országban és a határokon túl is.
– Remélhetőleg hagyományt teremtünk a rendezvénnyel, melyet minden évben egy-egy híres gyulai hentesmesternek szeretnénk ajánlani – beszélt a Gyulai Hírlapnak az első Gyulai Kolbász- és Sódarmustra megszületéséről és programjairól Dinya Imre, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke.
– A várkertben és az Almásy-kastély cselédszárnyában zajló háromnapos mustra a hagyományos termékekről szól, melyeket az egyesület sokrétű tevékenysége során igyekszik népszerűsíteni. A rendezvényre látogatók kizárólag tradicionális módon elkészített, sózott, pácolt, füstölt termékeket és belőlük készült ételeket kóstolhatnak és vásárolhatnak – hangsúlyozta Dinya Imre, hozzátéve, hogy ezzel is igyekeznek gátat szabni a gyorspácolással, -érleléssel, tartósítószerekkel előállított húskészítmények terjedésének. Tudjuk, hogy legtöbbször anyagi oka van annak, hogy az emberek az utóbb említett termékeket vásárolják, melyek azonban mindenféle csalódást okoznak: látványban, ízben meg sem közelítik a hagyományos húskészítményeket, s nem utolsó- sorban még az egészségre is ártalmasak lehetnek.
A rendezvényen nyolc egyesület, illetve cég termékeiből lesz látható s kóstolható kiállítás. Több megyei kiállító mellett találkozhatunk a főszervező Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének finomságaival, kiemelt standon pedig a rendezvény főszponzorának, a Gyulai Húskombinát Zrt.-nek húskészítményeiből falatozhatunk és vásárolhatunk. Lesz mindenféle malacság, mi szem-szájnak ingere: különféle kolbászok, szalonnafélék, tarja, csülök s a sor még sokáig kanyarintható. Főszerepet kapnak a húsvéti ünnepkörhöz kötődő termékek, így a klasszikus sonka is, a mustrán vásárolva bizonyosan ízletes étek kerül asztalunkra.
A rendezvény programjában több gasztronómiai bemutató is szerepel – folytatta az elnök, ahol a kiállított alapanyagokból készítenek különféle ételeket olimpikon szakácsok, híres emberek közreműködésével is. A klasszikus disznótoros ételek, a hurka, a kolbász, a cigánka, a toroskáposzta mellett különféle fantázianéven egyéb finomságok is sülnek-főnek, mint a gyulai böllérpecsenye vagy a gyulai kolbászos ragu. Az ételbemutatókon elkészített ételek pedig megvásárolhatók a vendéglátósoknál.
Dinya Imre a rendezvény programjai közül kiemelte a szombat reggel kezdődő disznóvágási bemutatót, ahol az egyesület szakembereinek közreműködésével a sertésfeldolgozás folyamatát az elejétől, a perzseléstől a végéig, mint a tepertő, a hurka, a kolbász elkészítéséig követhetik végig az érdeklődők.
– A disznó feldolgozásával párhuzamosan készülnek a különböző étkek, emelte ki az elnök, melyekből szintén kóstolót kínálunk. A bölléreket a Harruckern János Közoktatási Intézmény hentes- és szakács- tanulói segítik a munkában.
– A gasztronómiai és kulturális rendezvények mellett a szakmai vonal is helyet kap a Gyulai Kolbász- és Sódarmustrán, folytatta az elnök, komoly érdeklődésre számot tartó szárazkolbász- és füstölttermék-versenyt is szervezünk. A több kategóriát, mint egész sonka, darabolt sonka, szalonna, egyéb füstölt termékek, felvonultató versenyre bárki benevezhet, akár az otthon, húsvétra elkészített sonkájával is. Biztatok mindenkit, hogy vegyen részt a megmérettetésen, hiszen nevezési díj nincs, és az elkészített finomságot a zsűrizés után visszakapja tulajdonosa. Természetesen értékes nyeremények is gazdára várnak, a győztes pedig a sonkakirály cím büszke tulajdonosává válik.
Kivételes eseménynek ígérkezik a programok sorában a Gyulai Kolbász- és Sonkatúra, melynek helyszínein szombaton és vasárnap is sonka-, bor-, pálinka- és kolbászbemutatók, kóstolók várják az érdeklődőket. A túrán bárki részt vehet, végigsétálhat vagy kerekezhet, érintve a megjelölt helyszíneket, aki azonban 500 forintért regisztrációs kártyát vált, a városnéző kisvonattal utazhat végig az útvonalon. A kártyára matricák gyűlnek a „megállókban”, s tulajdonosuk a kiindulási pontra visszaérkezve ajándékra, tálcás szeletelt gyulai kolbászra válthatja be azokat. A bemutatott kártyák részt vesznek egy sorsoláson is, ahol a fődíj gyulai wellness-hétvégét rejt magában. A résztvevők kártyánként két fő részére a rendezvény ideje alatt a Gyulai Várfürdőben a napi belépő árából 20% kedvezményt is kapnak.
– A rendezvény helyszínén, mindhárom napon kulturális programok váltják egymást, igyekeztünk úgy összeállítani a kínálatot, hogy a legkisebbektől az idősebb korosztályig minden látogató megtalálhassa a neki tetsző programot – mondta el Dinya Imre. – Színes gyerekprogramokkal, játszóházzal, foglalkoztatóval várjuk az apróságokat, a felnőtteket meghívott zenekarok s talpalávaló cigánymuzsika is szórakoztatja majd. Az Almásy-kastély cselédszárnya alatt Pinceborozó kínálja az ízletes étkek társaságából elmaradhatatlan nedűt: több borvidék borai mellett a gyulai és békési manufaktúrák pálinkáit kóstolhatják az érdeklődők, akikre koktélok és kávékülönlegességek is várnak. Az udvaron felállított vendéglátó sátorba igazi gyulai ínyencfalatok csábítanak, ugyanakkor a kirakodó- és kézműves vásár sem hiányzik majd a hamisítatlan fesztiválhangulathoz.
Az első Gyulai Kolbász- és Sódarmustra minden programját, a túra kivételével ingyenesen látogathatják az érdeklődők, a hivatalos megnyitónak 19-én, pénteken 17 órától a kastély cselédszárnyának nagyterme ad otthont. A megnyitót megelőzően, 15 órától a Balogh család sírjánál ifjabb Balogh Lajos emlékezetére avat márványtáblát az egyesület, az ünnepi eseményre szeretettel várnak minden hozzájuk csatlakozni kívánó emlékezőt. A háromnapos fesztivál létrejöttében a Gyulai Húskombinát Zrt. mellett a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. és Gyula város önkormányzata is kiemelkedő szerepet játszott együttműködésével, támogatásával.