HÍRE MEGY A FESZTIVÁLNAK
Írta: idinya - Dátum: April 02 2010 10:01:36
Az elmúlt hétvégén lezajlott városunk első gasztronómiai fesztiválja, a Gyulai Kolbász- és Sódarmustra. Az Almásy-kastély kertjében megtartott programsorozatra ellátogatók tradicionális módon elkészített disznótoros ételeket, kolbászt és sonkát is kóstolhattak. A főszervező a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnöke, Dinya Imre a következőképp értékelte a háromnapos „mustrát”. – Sokak véleményét megkérdeztem, mindenkitől jó dolgokat hallottam vissza, pozitív visszhangja van a rendezvénynek.
Teljes hír
– Mind színvonalban, mind szervezettségben sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött. A szakma és az árusok is elégedettek voltak. Húsipari termékeket hét cég értékesített, ebből egy Romániából érkezett. Városunkat a Veres Hentesbolt és a Gyulai Húskombinát képviselte. Tekintve, hogy először rendeztük meg a Gyulai Kolbász- és Sódarmustrát, a látogatottsággal is elégedettek lehetünk. Pestről, Észak-Magyarországról is érkeztek látogatók. Rengeteg energiát fordítottunk marketingre, voltunk a tévében, a rádióban, és az interneten is hirdettük magunkat. Többen ígérték az Utazás kiállításon is, hogy ellátogatnak hozzánk. A szárazkolbász- és füstöltáru-verseny kiemelt jelentőségű program volt, több mint 100 nevezés érkezett. A kilenctagú zsűri nyolc-tíz szempont alapján értékelte az árukat. Számított többek között az íz, az illat, az állomány, a sonkáknál a formázottság. A négyállomásos kolbász- és sonkatúrán is sokan végigmentek, ki a Dottó kisvonattal, ki autóval, ki biciklivel vagy éppen gyalog. Úgy vélem, hogy az elképzeléseink irányvonala jó, és ha híre megy majd a fesztiválunknak, egyre többen látogatnak az esemény miatt Gyulára. Idén hét stand volt, még talán négy további stand elfér. Ha kinőjük a területet, talán nem is a kastély ad majd helyet a rendezvényeinknek, de az még a jövő zenéje.
Versenyeredmények: Sonka kategóriában Volosinovszki Zoltán győzött, darabolt, kötözött sonka kategóriában és szalonnafélék kategóriában is Zsiga Gyula nyert. Különdíjat sonka kategóriában Pántya Jánosné, darabolt, kötözött sonka kategóriában Kolozsi István, szalonnafélék kategóriában Petrina Sándor kapott. A verseny fődíját, a Sonkakirály címet Gyuláról Veres András érdemelte ki. Szárazkolbász verseny vastagkolbász kategóriájában Zsiga Gyula harmadik helyezést ért el. Volosinovszki Zoltán különdíjasként meghívást kapott a IV. Bábolnai Sonkafesztiválra.