Székelyudvarhelyi vendégség.
Írta: idinya - Dátum: September 26 2010 16:59:39
Egyesületünk szeptember 17-19. között Ambrus Gizella Székelyudvarhelyi meghívásának tett eleget.
Teljes hír
Ambrus Gizella, a népszerű Citadella vendéglő, azaz a "Gizi csárda" tulajdonosa és mesterszakácsa ízeiről ismert Magyarországon, Erdélyben, Székelyudvarhelyen és környékén. A panzió és a vendéglő helyi, hazai és nemzetközi elismertségét számtalan díj, serleg és oklevél bizonyítja, amelyeket különböző hazai és anyaországi gasztronómiai rendezvényeken és versenyeken ítéltek oda.
Receptjeiből a Plusz Portál kedves olvasói több alkalommal is ízelítőt kaptak már.

Az elmúlt hétvégén tartották meg a „Gizi csárdában” az anyaországi és erdélyi gasztronómusok „Az ízek barátai” összejövetelét” második összejövetelét. Az eseményen jelen volt Magyarországról a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete. Az egyesület 2008 januárban alakult nonprofit szervezet. Tevékenységével a méltán híres Gyulai húsipar hagyományainak megőrzésében és ápolásában kíván jelentős szerepet vállalni. Legfőbb tevékenységünk az 1868-ban épített volt közvágóhíd épületében működő húsipar-történeti kiállítás helyreállítása, újbóli megnyitása és működtetése. A kiállítás minden szombaton, illetve előre egyeztetett időpontban látogatható.

Az országban egyedülálló módon, korabeli eszközök, és dokumentumok segítségével mutatja be a magyar, a Gyulai húsipar és a Gyulai kolbász történetét az 1860-as évektől napjainkig. Egyben így kíván méltó emléket állítani a Gyulát és a magyar húsipart híressé és világszerte ismerté tevő ősöknek a Balogh családtól, sok gyulai hentesmesterrel együtt Stéberl Andrásig. Az Egyesület aktívan részt vállal a hagyományőrző, gasztronómiai és idegenforgalmi rendezvények megvalósításában és szervezésében valamint az ehhez kapcsolódó kiadványok megjelentetésében.

A gasztronómiai seregszemlén jelen volt Dinya Imre elnök, Csíkos Dániel elnökhelyettes, Dékány Ferenc tiszteletbeli elnök és Petrina Sándor, Puczkó Istán és Volosinovszki Zoltán elnökségi tagokat. A küldöttség 13 tagból állt. Az esemény kapcsán Dinya Imrét kaptuk mikrofonvégre.

- Mi a jöveteletek célja?

- Egy nagyon tiszteletteljes meghívásnak tettünk eleget. Abból az alkalomból tartózkodik az egyesület a Székelyudvarhelyen a Gizi csárdában, hogy nekünk március. 19 és 21 között Magyarországon, Gyulán, volt egy Gyulai Kolbász és Sódarmustra gasztronómiai rendezvényünk, ami a kolbászokról, a sonkákról szólt. Egy igazi fesztivál, volt, ami gasztronómiáról szólt, egy teljes hétvégén keresztül, mi erre meghívtuk Ambrus Gizellát és Ő tisztelettel elfogadta a meghívásunkat, ott tartózkodott, sőt ajándékot is hozott, nem is kis ajándékot, pihenést ajánlott fel díjként a gyulai rendezvényen. Kaptunk tőle egy nagyon szép ajándékkönyvet is, és meghívott minket ide székelyföldre.

- Mivel kezdődött itt a napotok és milyen ínyencséget készítettetek?

- A napunk tulajdonképpen egy nagyon finom, ízletes székelyreggelivel kezdődött. Ezt követően megnéztük a csíkszomlyói kegytemplomot és zarándokhelyet, megmásztuk a domboldalt, amit itt több százezer ember megszokott tapasztalni évente. Mikor visszaérkeztünk, kaptunk egy nagyon finom ebédet, majd nekiálltunk a gyulai módra készült vacsora elkészítéséhez. Petrina Sándor szaktársunk gyulai sódart készített. Összetétele hagyma, füstölt csülök, kolozsvári szalonna, nyers sertéscomb (ami teljesen meg van főve), krumpli és galuska. A sódar bográcsba készül, ez egy elég sűrű gulyásszerű étel, de annál sokkal tartalmasabb, ízletesebb. Mivel gyulai hentesek vagyunk, gyulai vékonykolbásszal készültünk a vacsorára, de hoztunk csabai kolbászt is. Hajdu Zoli barátunk egy különleges specialitást is elkészített, a gyulai mézes kolbászt.

- Hogy éreztétek magatokat, milyen volt a fogadtatás?

- A fogadtatás fantasztikus volt. Gizi néni nagyszerű házigazda, fantasztikuson fogadott minket, mindennel makszimálisan megvoltunk elégedve. Nagyon jól éreztük magunkat. Ha hív szívesen visszatérünk.

A gasztronómiai ízkavalkádot követően Gizi asszony így Fogalmazott: „A gasztronómia egy nép nemzeti kincse, mely tükrözi a múltját és meghatározza jövőjét”. Az eseményen magyarországi híres konyhaművészek mutatták be tudományukat az eseményen jelelevő meghívott vendégeknek. Az esemény záróakkordjaként Gizi asszony elmondta: - „Nagyon hasznos, kellemes és egy csodálatos estén vagyunk túl. A jövőben is szervezek hasonló gasztronómiai eseményt. Az ilyen találkozások az anyaországi és a székely konyha javát szolgálják”. A rendezvény lényege a magyar konyhaművészet székelyföldi népszerűsítése is volt.

Szerző: Fekete B Zoltán