Médiakolbász Gyuláról!
Írta: idinya - Dátum: February 23 2012 20:12:22
Az idén harmadízben rendezik meg a Gyulai Kolbász-és Sódarmustrát, de először találkoznak a gyúróasztalok mellett a sajtó képviselői, hogy összemérjék: ki a legjobb a kolbászkészítésben.
Teljes hír
Vagyis ezúttal nem a sódert kell lökniük, hanem a sódart - arrébb, hogy helyet biztosítsanak a darálóknak, töltőknek. A március 16-a és 18-a között zajló eseménysorozatban 17-én délelőtt 11 órakor találkoznak a Vár tövében a résztvevők, hogy ott, helyben kiderüljön: ki a legény (leány) a gáton, ki készíti a legjobb gyulai kolbászt, kapott és hozott alapanyagokból az eredeti, vagy némileg átköltött recept alapján.

Az első gyulai "Média Gyúráson" a szervező helyi hentesek biztosítják a húst, a töltéshez a belet, igény szerint a fűszert (hacsak valaki nem saját titkos receptje szerint tör a diadalra), s végül a pálinkát, ami nélkül a folyamat elképzelhetetlen. A négyfős csapatoknak kell magukkal hozniuk a daráláshoz és töltéshez szükséges eszközöket, na és további pálinkát, a hangulatot emelendő.

A csapatokat munka közben és az eredmény elkészültével szakavatott zsűri értékeli, Benke László olimpiai bajnok mesterszakács és mestercukrász vezetésével. A munka során védőfelszerelés és védőital használata kötelező. A verseny végén értékes díjakat osztanak ki! A zsűrit befolyásolni nem szabad, de meg lehet próbálni - tájékoztatták a szervezők a szerkesztőségeket, mindenek előtt a Békés-megyeieket, ami nem jelenti azt, hogy távolabbi vendégeket ne fogadnának őszinte örömmel.

A csapatok jelentkezését március 8-áig várják, a mellékelt jelentkezési lappal, gyulaihentesek@gyulaihentesek.hu-ra.
F. J. Gy.