I. Gyulai Médiagyúrás
Írta: idinya - Dátum: March 20 2012 18:59:05
Különdíj a Nyugati Jelennek

Irházi János
Vasárnap, 2012. március 18., 16.25

A tévéből (is) népszerű Benke Laci bácsi, olimpiai bajnok mesterszakács és mestercukrász egy rém aranyos és kedves ember.

Mint a zsűri elnöke, apró tanácsokkal, szándékosan elengedett poénokkal segítette, támogatta a kolbászgyúrásban természetesen járatlan, hogy ne mondjam, pancser médiamunkásokat a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete által a III. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra keretében szervezett I. Gyulai Médiagyúrás verseny résztvevőit.
Teljes hír
A rendezvény neve persze csak így elsőre bonyolult, a valóságban egy rém laza, jókedvvel meglocsolt versenyre hívták a sajtót, hogy, amint azt Benke Laci bácsi megjegyezte, ne csak kritizálják a szakácsokat, henteseket, hanem egyszer mutassák már meg, mit tudnak felmutatni a gyakorlatban ebből a mesterségből. No, meg azt is megtudtuk tőle a bevezetőben, hogy a magyar piros-fehér-zöldben a piros a fűszerpaprika, a fehér a só, a zöld pedig a „gyomok”, ami még a kolbászhúsba kerül.

Hát, a versenyen végül természetesen senki nem vallott szégyent, még az a csapat sem, amely szupermarketben vásárolható grill-fűszerekból próbált mestermunkát produkálni, de a zsűri „kiérezte” a kóstoláskor, majd aranyos csínyként könyvelte el a dolgot, derült ki az eredményhirdetéskor. A média gyúrt, ismerkedett egymással, a látogatók bámészkodtak, kóstolgatták a vendégváró pogácsákat, sajtokat, kolbászokat, a zsűri pedig a kétórás verseny végén elvitte a mustrát, megsütötte és értékelt. Az értékelés eredményeként pedig az alulírott és Berki Fláviusz fémjelezte Nyugati Jelen csapata különdíjban részesült. Szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy a kolbászt nem rontottuk el, a recept kialakításakor szakemberek és kolbászbölcsek tanácsait is meghallgattuk, megfogadtuk, asztalunk díszítése pedig, tetszik, vagy sem a versenytársaknak, a legeredetibb ötletnek bizonyult: könyvhalmazon ülő, újságírót jelképező huszáröltözetű bábú, előtte klasszikus írógép, amelyből a „Kolbászom története” című szöveg folyt több oldalon keresztül. Ezt filmezték-fényképezték a legtöbbet a kollégáink, akik tudósítottak az eseményről, valamint a bámészkodó nagyérdemű. Asztalunkat meglátogatta, és jól elbeszélgetethettünk Benke Lászlóval, Dr. Görgényi Ernő gyulai polgármesterrel, Iosif Matula EP-képviselővel és még sok kedves, „ismeretlen” gyulai lakossal, akik érdeklődtek lapunk iránt.

Itt kell megköszönnünk a támogatást a díszlet megvalósításában Tapasztó Ernőnek, a Kamaraszínház igazgatójának, Gheorghe Mureşannak, a Bábszínház ügyelőjének. És külön köszönet a majláthfalvi Andresz Józsefnek, Molnár Andrásnak, Salamon Ferencnek, Sipos Györgynek, Szécsi Ferencnek, hogy a Nyugati Jelen csapatának kolbászkészítését a verhetetlen majláthfalvi pirospaprikával támogatta, majd a verseny után a tanúságokat baráti csevejben velünk levonta, emlékezetessé téve számunkra a napot.
Persze, a III. Gyulai Kolbász- és Sódermustra nem csak médiagyúrásból állott, a háromnapos rendezvénysorozat a gyulai Várkertben több tucatnyi eseménnyel, műsorral, programmal kedveskedett a látogatóknak, a főszereplő azonban a kolbász volt és a hagyományőrzés. Szerencsére a gyulai hentesek kellő módon ápolják hagyományaikat, öregbítve ezzel a magyar húsfeldolgozás, kolbászkészítés nemzetközi hírnevét.